Chevrolet Cruze iyi bir arabamı? 1.4 T, 1.6 Ecotech, 2.0 Dizel Kronik arızaları neler? Piyasası varmı? Tüm bu soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz.

Chevrolet Cruze

Chevrolet Cruze 2009 – 2014 yılları arasında üretilmiş olan modelleri ülkemizde satışa sunulmuştur. 2015 yılında yeni bir kasa ile karşımıza çıkan Cruze, Chevrolet markasının Avrupa’dan çekilmesinden dolayı ülkemizde satışa sunulmamıştır.

Ülkemizde satışa sunulan modeller ise 4 farklı motor seçeneği ile yollarda karşımıza çıkmakta. Dizel olarak Opel İnsignia da da gördüğümüz 2.0 163 beygir tek tip motor ile satılan Cruze benzinli motorlarda daha fazla seçeneğe sahip. Yine Opellerde gördüğümüz 1.4 turbo 140 beygir, 1.6 113 beygir atmosferik ve 1.6 124 beygir atmosferik motor ile üç farklı seçeneğe sahip.

Chevrolet Cruze 2.0 Dizel

163 beygir 360 nm tork ile bu dizel motor otomatik şanzımanlı versiyonunda aracı 0’dan 100’e 9.8 saniyede çıkarabilmekte. Bu motor Opel İnsignia’da bulunan 2.0 dizel 163 beygir motorla birebir aynıdır. Bu aracı bu motor seçeneğiyle otomatik olarak alırsanız boş ağırlığı 1490 kg civarlarında olacaktır. Bu ağırlık nedeniyle araç hem performans hemde yakıt tüketimi olarak beklentileri karşılamıyor olabilir. Fakat konforu yol tutuşu ve tasarımı sayesinde tercih sebebi olabiliyor.

Yakıt tüketimi fabrika verilerine göre şehir içi 6 litre fakat bu tüketim değerlerine türkiye şartlarında ulaşabilmeniz imkansız. Ortalama 8 litre civarı bu araç ile şehir içi yolculuk yapmak mümkün. Bu değerler güncel mazot fiyatına göre 8 x 6,66 = 53,28 TL’ye denk geliyor. Yani km de 53 kuruşluk bir yakıt tüketimi söz konusu.

Chevrolet Cruze 1.6 atmosferik 113 ve 124 beygir

1.6 atmosferik 113 Beygir

1.6 atmosferik 113 beygir olan versiyon bu aracın en güçsüz versiyonudur. 1.6 atmosferik düz motor. Tüpe uyumlu motor olarak halk arasında konuşulur. Ne kadar tüpe uyumlu olduğu söylense de belli bir zaman sonra subap erimesi bu motorda da görülmektedir. Manuel versiyon da bu araç bu motorla 0’dan 100 km ye 12.5 saniyede hızlanmaktadır. Performans ve yakıt tüketimi konusunda en kötü motor seçeneği budur. Ortalama yakıt tüketimi 10 litre civarlarındadır. Bu da güncel benzin fiyatı ile 10×7=70 TL yani km de 70 kuruş yakıt tüketmektedir. Lpg takıldığını düşünürsek %20 daha fazla yakıt tüketeceğini düşünürsek 12 litre LPG ile 100 km yol kat edebililirsiniz. 12×3,90=46 TL yani km de 46 kuru yakmaktadır.

1.6 atmosferik 124 beygir

Bu motor seçeneği Chevrolet Cruze için en çok satılan ve en çok piyasası olan motor seçeneğidir. 0’dan 100 km hıza eğer araç manuel ise 10.9 saniye de çıkabilmektedir. Ortalama yakıt tüketimi 8 litre civarlarındadır. Eğer aracı benzinli kullanırsanız 8×7=56 TL yani 56 kuruş yakıt tüketimi ile seyahat edebilirsiniz. Eğer aracınız LPG li ise bu yakıt tüketimi kesinlikle 40 kuruşun altına düşecektir. Otomatik versiyonunda ise hızlanma 2 saniye daha geç gerçekleşmekte. Yakıt tüketimi ise 1 litre den daha fazla artış göstermektedir.

1.4 Turbo 140 Beygir

Bir Chevrolet Cruze alacaksanız bilmeniz gereken şudur tüm motorlar içerisinde en performanslı olan motor budur. Benzinli motorları içerisinde en az yakıt tüketen versiyonu da bu motordur. 0’dan 100 km hıza 9,3 saniye de çıkabilen bu versiyon yakıt tüketimi olarak ise ortalama 7 litre civarlarında bir karma yakıt tüketimi değerine sahip. Km’de 50 kuruşun altında bir yakıt tüketimi ve performans olarak da gayet başarılı olan bu motor tam olarak Opel marka araçlarda bulunan 1.4 tubro 140 beygir motorla birebir aynıdır. Bu motor seçeneğini otomatik vites ile birlikte alırsanız yine yakıt 1.5 litre civarlarında artış gösterecektir ve aynı zaman da performans olarak da 0’dan 100 km hızlanması 1 saniye den fazla yavaşlayacaktır.

Otomatik Cruze alınır mı?

Chevrolet Cruze otomatik şanzıman olarak alırsanız 6 ileri tork konvertörlü tam otomatik bir şanzıman sizleri karşılamakta. Bu şanzıman gayet hızlı ve sarsıntısız vites geçişlerine sahip. Tam otomatik otomatik şanzımanlar En İyi Otomatik Şanzıman yazımızda da açıkladığımız gibi bu sektörün en sorunsu şanzımanlarıdır. Fakat şunu unutmamak lazım bakımları yapıldıktan sonra 200 bin km boyunca sorunsuz çalışanlarda var daha 50 bin km gelmeden bozulup masraf çıkaranlarda var. Bu konuda aracın kullanıcısı çok önemli.

Chevrolet Cruze Kronik Sorunları Arızaları

  • Direksiyon deforme olması (Belli bir kullanım sonrası direksiyonda çillenme)
  • Bagaj kapağı düğmesi (Bagajınız giderken açılabilir. Buton arızası)
  • Lokurdu sesler (Daha 50 bin km yapmadan amortisörlerden gelen ağır sesler)
  • Motor ısınması (Motor çok sıcak çalışıyor yazın ayaklarınıza sıcak hava geliyor)
  • Subap erimesi (LPG’li olanlarda subaplar erimekte, Çözümü çelik subap taktırmak)
  • Bobin arızası (Araçta teklemelere sebep olur ve dikkatli kullanılması gerekir)

Öncelikle şunu unutmayalım ki tüm arabaların kronik arızaları vardır. Fakat şuan incelemekte olduğumuz Cruze için bu durum biraz daha diğer rakiplerine göre fazla. Aracın kronik arızalarına gelince çok ağır masraflar çıkaran durumlar da var çok küçük paralara halledebileceğiniz sorunlarda.

Chevrolet Cruze Modifiye Parçaları

Modifiye tutkunlarının vazgeçilmezi diyebileceğimiz arabalar içerisinde yer almaktadır. Üzerine eklediğiniz herşey ona çok yakışacaktır emin olabilirsiniz. Yüksek masraflar yapmadan aracınızı dikkat çekici bir şekilde modifiye edebilirsiniz. Aynı şekilde bu parçaları bulmak da Türkiye’de çok kolay.

Cruze Far
Cruze Stop