Enkoder Nedir? Encoder nerelerde kullanılır? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? Nasıl bağlanır? Bu makalemizde tüm bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.

Enkoder ( Encoder ) Nedir?

Enkoder

Enkoder hareketi, PLC veya Sayaç gibi hareket kontrol sistemlerindeki kontrol cihazları tarafından okunabilen bir elektrik sinyaline dönüştürür. Bu kodlayıcılar konum, sayım, hız veya yönü belirlemek için bir geri bildirim sinyalleri gönderir.

Enkoder (Encoder) Nerelerde Kullanılır?

  1. Demiryolu araç kaldırma krikolarında, kodlayıcılar tarafından hassas hareket geri bildirimi sağlanır, böylece krikolar birlikte kaldırılır.
  2. Hassas bir servo etiket uygulama sisteminde, kodlayıcı sinyali PLC tarafından şişe dönüşünün zamanlamasını ve hızını kontrol etmek için kullanılır.
  3. Asansörlerde, kodlayıcılar denetleyiciye asansörün doğru zeminde doğru pozisyonda ulaştığını bildirir. Yani, asansörün kontrolöründe bir kodlayıcı ve sensör kullanımı hareket geri bildirimi sağlayarak asansör kapılarının zeminle aynı seviyede olmasını sağlar.
  4. Bir yazdırma uygulamasında, kodlayıcıdan gelen geri bildirim, belirli bir konumda işaret oluşturmak için bir yazdırma kafasını etkinleştirir.
  5. Bir motorun dönen kısmına enkoder bağlarsanız motorun devir hızını ve hangi konumda olduğunu tespit edebilirsiniz.
  6. Otomatik montaj hatlarında, kodlayıcılar robot kollarda hareket geribildirimi sağlar. Bir otomotiv montaj hattında, bu, robotik kaynak kollarının doğru yerlerde kaynak yapmak için doğru bilgilere sahip olmasını sağlamak anlamına gelir.

Enkoder ( Encoder ) Nasıl Çalışır?

Enkoder iç yapısı

Enkoderler mekanik, dirençli ve optik olarak üç şekilde sinyal oluşturmaktadırlar. En yaygın olarak kullanılan şekli optik olandır.

Optik algılamada sistem ışığın kesilmesine dayalı olarak geri bildirim sağlamaktadır. Temel yapısı bir LED’den yayılan ışık opak çizgilerle desenli kod diskinden geçer ve bu disk döndükçe ışığı belli aralıklarla keser. Bu olay bir nabız sinyali üretir. Yani ışık = açık, ışık=kapalı. Sinyal sayaca veya denetleyiciye gider daha sonra bu fonksiyon sinyallere çevrilip alıcıya gönderilir.

Artımlı ve mutlak sinyal arasındaki fark

Herhangi bir enkoder artımlı veya mutlak olmak üzere iki çeşit sinyal üretebilir. Artımlı sinyaller belirli konumu göstermez, sadece konumun değiştiğini gösterir. Mutlak sinyallerde ise enkoderler her pozisyon için farklı bir kelime kullanır, yani mutlak sinyaller hem konumun değiştiğini hem de enkoderin mutlak pozisyonunun bir göstergesini sağlayabilirler.