Servo motor nedir? Servo sürücü nedir? Nerelerde kullanılır? Nasıl çalıştırılır? Tüm bu soruların cevabını bu makalemizde bulabilirsiniz.

Servo

Servo sürücü ve motor olarak iki kontrol elemanından oluşmaktadır. Sürücüler motorları kontrol eden cihazlardır. Motorlar ise son görevi üstlenen mekanik sistemi yölendiren devre elemanlarıdır. Bu yazımızda Servo sürücü ve motorların otomasyon sektöründeki yükselişinde devrim niteliğindeki etkilerini sizlerle paylaşacağız.

Uygulama seçenekleri nelerdir ?

Servo sürücü
  • DC ve AC olmak üzere iki çeşit besleme seçeneği bulunmaktadır. Bu sürücüler çeşitli haberleşme yöntemleri ile otomasyon uygulamalarında kolaylık sağlamaktadır.

Servo sürücü nedir ?

Otomasyon sektöründe PLC desteği ile program yazılarak makina ve robot sistemlerinde yaygın olarak kullanılan motor kontrol cihazlarıdır. Dijital giriş ve çıkışlarla PNP ve NPN seçeneklerine sahip servo motorlara puls komutları uygulanarak hız,tork ve pozisyon kontrollerinin yapılmasını sağlayan endüstriyel otomasyon sektörünün vazgeçilmez ürünlerindendir.

Haberleşme çeşitleri nelerdir ?

Haberleşme çeşitleri kullanım alanlarına göre ethernet, profinet, Rs485, fiber vs. olmak üzere dahili ve harici seçenekleri bulunmaktadır.

Servo Motor nedir?

Hız , tork ve pozisyon kontrolünü hızlı bir şekilde sağlayan arızaları geri besleme yöntemiyle bildiren mekanik sistem kontrol elemanlarıdır.

Nasıl çalışır ?

PLC ve bilgisayar kullanılarak program ve yazılım desteği ile dahili puls komutlarının tetiklenmesiyle PNP ,NPN seçimi kullanılarak sürücü aracılığı ile kontrolleri sağlanmaktadır.

Bu motorların özelliklerinden en öne çıkanı dönerken güç harcamaması ve işlemlerin sonunda kendini dinlendirmesi diyebiliriz.

Kullanım alanları nelerdir nerelerde kullanılır ?

Endüstriyel otomasyon , bina otomasyonu , robot sistemleri,oyuncak sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılan bir üründür.

klasik motorların aksine kullanım fonksiyonların çok olması ,arıza oranlarının oldukça düşük olması , bakım işlemlerinin ve uygulamalarının kolaylıkları bu motorların klasik motorların önüne geçmesinde rol oynamaktadır.

Çeşitleri ve özellikleri nelerdir ?

DC ve AC servo motor olarak iki çeşit motor türü vardır. Kapalı devre olarak çalışan servo motorlar iki fazlı ve üç fazlı besleme seçenekleri sunmaktadır.

DC servo motorlar

Bu tür motorlar sektörün ilk kullanılan motorlarından diye biliriz. DC motorların yapılarında motor momenti ve dönüşü sağlayan dişliler mevcuttur. Kontrol devresinin yanı sıra potansiyometre ile mil kontrolü yapılır.

Motorlar -90 derece ve +90 derece olmak üzere toplamda 180 derecelik hareket seçeneği sahiptirler.

SERVO MOTOR