Kapasitör nedir? Kondansatör nedir? Nerelerde kullanılır? Nasıl çalışır? Süper kapasitör Ne işe yarar? Bu makalemizde tüm bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşıyoruz.

Kapasitör ( Kondansatör )Nedir?

Kapasitör

Kapasitör ve kondansatör aynı şeydir. Elektronik de direnç’ten sonra en çok kullanılan devre elemanı kapasitör dür. Asıl amacı elektriği depolamak olan bu elemanın bu konuda özel yetenekleri vardır. Bir dilektrik malzeme ile birbirinden ayrılan iki yakın iletkenden oluşur. Bir güç kaynağına bağlandığında bu iletkenlerden biri pozitif diğeri ise negatif yük biriktirmektedir. Aynı bir pil gibi çalışmaktadır.

Kapasitans Nedir?

Kapasitans tam olarak kondansatör içerisindeki 1 volt gerilimde biriken elektrik yükü miktarıdır. Birimi farad olarak isimlendirilmiştir ve “F” harfi ile gösterilir. Yani kapasitans için kondansatörün kapasitesi de diyebiliriz.

Kapasitör Nerelerde Kullanılır?

Doğru akım devrelerinde akımı, alternatif akım devrelerinde ise kısa devreyi keser.

Süper Kapasitör Nedir?

Süper Kapasitör 220F

Süper Kapasitör diğer kapasitörlere göre birim kütle veya hacim başına 10 ila 100 kat daha fazla enerji depolayabilen bir kapasitör türüdür. Normallerine göre daha hızlı ve daha basit şarj edilebilir. Bir pile göre çok daha fazla şarj ve deşarj edilebilir. Çok uzun ömürlü olmalarının sebebi yüksek yoğunlukta kullanımlara rağmen çok az aşınmalarıdır. Bir diğer adı Ultrakapasitör olarak da bilinir.

Bir akü ile arasındaki fark ise süper kapasitör mükemmel yüksek ve düşük sıcaklıkta şarj ve deşarj performansına sahiptir. Bu devre elemanı yaklaşık 1 milyon kez şarj ve deşarj edilebilir olması sayesinde uzun ömürlü olduğunu da kanıtlamıştır. Son derece güvenilir olması ve düşük empedanslı olması sebebiyle teknolojinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. -50 derece ile +70 derece sıcaklıklarda işlevini tam olarak yerine getirebilmektedir.

Maliyeti diğerlerine göre yüksektir ve kullanılmadığı sürece kendi kendine deşarj olmaktadır.

Süper kapasitör Nerelerde Kullanılır?

Elektronik devrelerde bazı durumlarda pillerin yerine kullanılmaktadırlar. Kablosuz şarj teknolojisi, içilebilir teknolojik cihazlar, arabalar, cep telefonları, televizyonlar, bilgisayarlar, iklimlendirme araçları vs bir çok yerde kullanılmaktadır.

Gelişmekte olan teknolojiyi göz önünde bulundurursak bu devre elemanı gelecekte elektronik sektörünün her alanında kullanılmaya başlayacak gibi görünüyor.