Röle Nedir? Nasıl Çalışır? İçinde neler var? Röle nerelerde kullanılır? Tüm bu soruların cevabını bu makalemizde en anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştık.

Röle Nedir?

Role elektrik devrelerinde kullanılan basit bir kumanda elemanıdır. Bir adet bobini ve 2 farklı konumda çalışan kontakları vardır. Bu kontaklardan biri normalde açık diğeri ise normalde kapalı kontaktır. Normalde açık kontak bobine enerji verilmeden elektriği geçirmez. Normalde kapalı kontak ise bobine enerji verilmediğinde elektriği geçirir. Bobin elektriklendiğinde ise normalde açık kontak kapalı, normalde kapalı kontak ise açık konuma gelir.

Röleler aslında çok düşük güçte enerji kullanılarak büyük enerji tüketen motorları çalıştırma amaçlı üretilmiştir. Yani role bobinine 24 volt verilirse kontaklarından geçen 220 voltu rahatlıkla kontaklarından geçirebilir. Aynı zamanda röle bobinlerini tetikleyecek enerjiyi PLC üzerinden geçire bilmenizde büyük bir avantajdır. Böylece PLC üzerinden Röle’yi tetikleyerek koca bir motoru çalıştırabilirsiniz. Rölelerin birden fazla açık ve kapalı kontak olan modelleri de vardır. Kullanım amacınıza göre seçim yapabilirsiniz.

Röle

Röle Nasıl Çalışır?

Örnek verecek olursak 220 voltluk bir fanı aşağıda hazırlamış olduğumuz görseldeki gibi çalıştırabilirsiniz.

Röle Nasıl Çalışır

Röle Çeşitleri

Reaktif güç kontrol rölesi

Reaktif güç kontrol rölesi var olan alternatif akım (AC) güç kaynağımızdan yüksek verimlilikle faydalanmamızı sağlamak amacıyla üretilmiş elektronik bir cihazdır.

Zaman rölesi

Çalışma mantığı yukarıda anlattığımız normal röle ile aynıdır. Fakat içerisindeki elektronik mekanizma sayesinde zamana duyarlı olarak kendini açabilir veya kapatabilir. Merdiven aydınlatmalarında kullanılan röle çeşidi budur.

Kaçak akım koruma rölesi

Kaçak akım koruma rölesi tam olarak toprağa bir kaçak olduğunda kendini kapatarak devreyi koruma görevini üstlenmektedir. Kaçak akım rölesi nedir? Nasıl çalışır? adlı yazımızdan tam olarak nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Frekans koruma rölesi

Örneğin kullandığınız birden fazla motor var ve bu motorlar direk olarak gelen şebekeden kontaktörler ile beslenmekte. Yani arada bir motor sürücü yok ise. Şebekedeki frekans dalgalanmaları bu motorların hızını etkilemektedir. Bu dalgalanmaları etkisiz hale getirmek için frekans koruma rölesi kullanılmaktadır.

Gerilim koruma rölesi

Gerilim koruma rölesi Frekans koruma rölesi ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Gerilim dalgalanmalarından cihazlarımız zarar görmesin diye bu röle devreyi koruyarak bizlere yardımcı olur.