Doğru Akım (DC) Gücü, elektronların tek yönlü akışını ifade eder ve güneş pilleri ve bataryalar gibi kaynaklar tarafından en çok üretilen güç şeklidir.

Doğru Akım

Doğru Akım

Güç ise; birim zamanda tüketilen enerjinin oranı olarak tanımlanabilir.  Güç ölçü birimi, watt’tır. “W” ile gösterilir.

Mekanik sistemlerde, güç mekanik güç olarak bilinir ve kuvvetlerle hareketin bir birleşimidir.

Elektrik sistemlerinde, elektrik gücü kapalı bir devredeki belirli bir noktadan geçen elektrik enerjisinin akış hızıdır.  

Alternatif ve doğru akım

Elektrik gücü, enerji akışının yönüne bağlı olarak AC Gücü veya DC Gücü olarak sınıflandırılabilir.

Burada AC, Alternatif Akım ve DC, Doğru Akım anlamına gelir. Alternatif yönde akımın bir sonucu olan güç AC Güç olarak adlandırılır ve sadece bir yönde akımın bir sonucu olan güç DC Güç olarak adlandırılır.

Doğru akım dalga formu

DC (Doğru akım) devrelerinde, elektrik yükünün akışı (veya başka bir deyişle elektronlar) tek yönlüdür ve AC Akımdan farklı olarak periyodik olarak yönünü tersine  bu güç şekli en çok güneş pilleri, piller ve ısıl çiftler gibi kaynaklar tarafından üretilir.

Yaygın DC uygulamaları nelerdir?

Otomobil Bataryası

DC güç, bataryaları şarj etme, otomotiv uygulamaları, uçak uygulamaları ve diğer düşük voltaj, düşük akım uygulamaları gibi düşük voltaj uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.  Günümüzde tüm güneş panelleri DC güç üretmektedir. PV endüstrisinde DC gücüne sahip yaygın uygulamalar, taşınabilir güneş enerjisi sistemleri ve diğer şebekesiz cihazlardır.  DC’yi AC’ye dönüştürmek için solar invertör kullanmamak, bu tür sistemler için maliyetleri düşürür. Avantajları ve Dezavantajları DC akımı

Günümüzde elektrik enerjisi dağıtımı için alternatif akım çoğunlukla kullanılmaktadır, çünkü aktarma ve dönüştürmede doğrudan akıma göre önemli avantajlara sahiptir. DC gücünün en büyük avantajlarından biri, özel uygulamalarda kullanılabilmesidir.

AC güç aktarımı pratik olarak mümkün olmadığında veya uzun mesafelerde mümkün olmadığında, DC güç kullanılır.  Böyle bir uygulama deniz altı yüksek gerilim DC iletim hatlarıdır. Burada, elektrik AC formunda üretilir, bir anahtarlama terminal istasyonunda DC’ye dönüştürülür, bir deniz altı kablo ağı tarafından iletilir, başka bir terminal istasyonu tarafından AC’ye yeniden dönüştürülür ve son olarak müşterilere Deniz Altı DC İletim Hatları

Bu tür birçok hat bugüne kadar işlevseldir.  Bazı dikkate değer örnekler:

 Baltık Kablo Bağlantısı Arasında: İsveç ve Almanya

 Uzunluk: 250 km

 NorNed Kablo Bağlantısı

 Arasında: Norveç ve Hollanda

 Uzunluk: 580 km

 Basslink

 Arasında: Avustralya anakarası ve Tazmanya

 Uzunluk: 290 km

Bu Yüksek Gerilim Şanzımanlarının büyük bir dezavantajı, bina terminal istasyonlarının ve şalt alanlarının daha yüksek maliyetidir.  Kullanılan parçalar pahalı ve aşırı daralma kapasitesine sahip oldukça fazla bakım gerektirir.

2 YORUMLAR

Comments are closed.