En iyi otomatik şanzıman hangisi? DSG, CVT, EASYTRONIC, S-TRONIC, 7G-TRONIC, POWERSHIFT, EDC Bu makalede aradığınız cevabı en net şekilde bulabilirsiniz.

Otomatik Şanzıman (Vites) Nedir?

Bir arabanın yüksek hızlara çıkabilmesi için bir şanzımanı olması şarttır. Şanzıman dişlilerden oluşur ve bu dişliler arası geçişi otomatik olarak yapan şanzımana Otomatik Şanzıman denir. İlk olarak Formula1 araçlarında debriyaj kullanılmadan vites geçişlerini sağlayabilmek adına yapılmıştır. Daha sonra rahatlık olsun diye kullanımda olan otomobillere uygulanmıştır.

Otomatik Vites Çeşitleri

Neredeyse tüm markalar otomatik vitesli araba üretmektedir ve her marka bu şanzımanlar için büyük paralar harcamakta. Bu durumda birden fazla otomatik vites çeşidi türemiştir ve bu otomatik vitesler tam otomatik, tek kavramalı otomatik, çift kavramalı otomatik ve cvt otomatik vites olmak üzere 4 ana çeşide ayrılır.

Tam otomatik Şanzıman

En eski otomatik şanzıman çeşididir. Vites geçişleri çok fazla hissedilmez. Bakım maliyetleri en düşük otomatik şanzımandır. Halen geliştirilmeye devam edilmektedir. Diğer otomatik şanzımanlara göre 2 litre civarlarında daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Örneğin aynı aracın manuel versiyonu 6 litre tüketim ile dolaşırken tam otomatik şanzımanlı modeli kesinlikle 8 litre civarlarında yakıt tüketimi gösterecektir.

Tam otomatik şanzımana sahip araçlar

Hyundai i30

Hyundai, Kia, Mazda, Opel, Honda gibi araç markaları bu tam otomatik şanzımanları kullanmıştır ve kullanmaya devam etmektedir. Resimde görmüş olduğumuz Hyundai marka aracın otomatik vites seçeneği tam otomatiktir. Diğer marka otomatik araçlara göre daha sorunsuz ve masrafsızdır. Fakat konfor ve yakıt günümüzün en önemli unsurları olması sebebiyle Hyundai i30 için yeni jenerasyonunda çift kavramalı bir şanzımana yer verilmiştir.

Tek Kavramalı Otomatik Şanzıman

Tek kavramalı otomatik şanzımanlar otomatikleştirilmiş debriyaj olarak ta bilinirler. Aslında bir debriyaj var fakat buna vites geçişleri sırasında sistem kendisi otomatik olarak basar. Yani manuel arabadaki tüm mekanik hareketler robotize edilerek otomatikleştirilmiştir. Manuel araçlara çok yakın yakıt tüketimleri vardır. Diğer otomatik şanzımanlardan farkı rampada geri kayma yapar bu sebepten dolayı kullanıcılar yokuş kalkış desteği opsiyonunu bu araçlarda görmek isterler. Baskı balata aktif olarak kullanıldığı için periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Tam otomatik şanzımanlara göre daha fazla sorun sıkıntı yaşatır fakat yakıt tüketimi ve emisyon değerleri daha düşüktür.

Tek Kavramalı Otomatik Şanzıman Kullanan Araçlar

Citroen c4

Fiat, Citroen, Renault ve Toyota marka araçlarda görebilirsiniz. Resimde gördüğünüz aracın otomatik versiyonu tek kavramalı otomatikleştirilmiş debriyajdan oluşan bir şanzıman ile tekerleklere güç aktarıyor. Baskı balata ve rampada geri kayma gibi dezavantajları sebebiyle markalar bu şanzımandan yavaş yavaş diğer çift kavramalı şanzımanlara geçiş yapıyor.

 

Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman

Çift kavramalı şanzımanlar bakım maliyetleri en yüksek olan şanzımanlardır. Vites geçişlerini en sarsıntısız şekilde yapan şanzıman yakıt değerleri olarak da diğerlerinden daha az yakması ile bir adım öndedir. Bu konfor ve ekonomi biraz problemli olmasına sebep oluyor. Ne kadar fazla dişli okadar fazla arıza verme olasılığı demektir. En çok arıza veren otomatik şanzımanlar çift kavramalı olanlardır. Çaşışma prensibi ise örneğin 3.vites de seyir halindesiniz mekanizma 2. ve 4. vitesi hazırda tutuyor. Sistem değişiklik istediğinde ise çok kısa bir sürede tepki verek vites değiştirme işlemini gerçekleştiriyor.

Çift kavramalı Otomatik Şanzıman Kullanan Araçlar

Volkswagen Golf

Volkswagen, Seat, Skoda, Ford ve Volvo‘nun çoğu modelinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda Renault ve Nissan markalarının bazı modellerinde dizel motor seçeneği ile birlikte çift kavramalı otomatik şanzıman görmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse DSG ve Powershift şanzımanlar çift kavramalıdır. Volkswagen bu konuda çok sıkıntı yaşasa da DSG’yi geliştirmeye ve sorunsuzlaştırmaya devam etmektedir.

 

CVT Şanzıman

Cvt şanzımanlar diğer otomatik şanzımanlara göre bir adım ilerdedir. Sonsuz dişli oranı diye de tabir edilir. Diğer tüm şanzımanlarda vites oranları bellidir ve şanzıman bu oranlar arasında vites değişikliği yapmaktadır. Tek bir dişlisi bulunmaktadır ve önceden belirlenmiş dişliler arasında gidip gelmektense bu şanzımanı tasarlayan mühendisler tek bir dişlinin oranını büyüyüp küçülebilir hale getirmişler. CVT’ye sahip araçlarda vites geçişi diye bir şey olmadığından en konforlu sürüş hissi bu şanzımanda alınır. Kesinlikle çift kavramalı şanzımanlar kadar arıza vermez. Bakım maliyetleri de daha ekonomiktir. Yakıt tüketimi ve emisyon değerlerine etkisi tam otomatik şanzımanlara göre daha düşük, çift kavramalı şanzımanlara göre ise biraz daha yüksektir.

CVT Şanzıman kullanan araçlar

Toyota Avensis

Toyota, Honda, Nissan, Audi, Renault, Ford, Subaru gibi araç markaları çoğu modellerinde cvt şanzıman kullanmaktadır. Bu şanzıman her geçen gün yenilenmekte ve daha masrafsız daha ekonomik hale gelmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Markaların ve müşterilerin memnun olduğu bir şanzımandır. Aynı zamanda geleceğin otomatik şanzıman teknolojisi CVT olacaktır. İlerde elektrikli arabalarda dahi görebileceğimiz vites seçeneklerinden biridir.


Hangi Marka Hangi Şanzımanı Kullanıyor?

Not : Aşağıda şanzımanlara verilen puanlar şu kriterler göz önüne alınarak değerlendirilmiştir.
– Konfor – Hız
– Yakıt Tasarufu
– Arıza olasılıkları
– Bakım maliyetleri

ZF

BMW

ZF 8 ileri otomatik şanzıman BMW marka araçlarda gördüğümüz listemizdeki en iyi şanzımanlardan biridir. Bu şanzıman arkadan itişli araçlar için tasarlanmış olup tam otomatik vites kategorisinde yer almaktadır. Vites geçişleri yarı otomatik şanzımanlar kadar hızlı olmasa bile çok hızlı geçişler sunmaktadır. Neredeyse yarı otomatik şanzımanların hızına en yakın şanzımandır. Vites geçişlerinde ki sarsıntısızlığı sorunsuzluğu ve yakıt etkonomisi ile listemizin en iyi şanzımanı olmaya hak kazanmıştır.

Kullanıcı Yorumları : DSG’den çok daha iyi olduğu söylenir. Ani hızlanmalarda vites geçişleri biraz daha hızlı olsa süper olur diye kullanıcı yorumları da görülmüştür.

ZF otomatik şanzımana 10 üzerinden puanımız 9’dur.

ZF -Bmw Otomatik Şanzıman

7G-Tronic

Mercedes’in büyük motorlu araçlarında kullandığı 7 ileri 2 geri vitesi olan otomatik şanzımandır. Yüksek tork gücüne dayanıklılığı ile ünlüdür. Sorunsuz ve dayanıklıdır. Vites geçişleri yarı otomatik şanzımanlara göre daha yavaştır. Yakıt tüketimi konusunda diğer rakiplerinden biraz daha fazladır. Debriyaj balatası düşmanı olarak bilinir ve büyük motorlar için tasarlandığından küçük motorlarda biraz daha verimsiz olması muhtemeldir.

Kullanıcı Yorumları : Kullanıcılar bu şanımanla ilgili Mercedes Mühendislerinin harika bir iş çıkardığını söylemektedir. Bu şanzımanın konforu ve sorunsuzluğu neden Mercedes alınması gerektiğinin tanımı olarak ta söylerler. Aynı zamanda en büyük motorundan en küçük motoruna kadar aynı şanzımanı kullanıp sorunsuz uyum sağlayan tek şanzıman olduğu söylenir.

7G-Tronic şanzımana 10 üzerinden puanımız 7’dir.

Mercedes 7-G Tronic Otomatik Şanzıman

DSG

Volkswagen Grubunun (SEAT, SKODA, VOLKSWAGEN) kullandığı çift kavramalı otomatik şanzımandır. İlk olarak Volkswagen marka araçlarda kullanılmıştır ve patenti de bu markaya aittir. Harflerin açılımı Direct Shift Gearbox şeklindedir. Vites geçişleri ve konforu ve yakıt ekonomisi ile meşhur olan DSG aynı zamanda en fazla sorun çıkartan otomatik şanzımanlardan biridir ve bu kötü şöhreti ile Volkswagen’i dünyanın en çok arıza veren otomobil markaları sıralamasında ilk 10’a yerleştirmeyi başarmıştır. Volkswagen bu konuda müşterilerini mağdur etmese bile insanlar bu şanzımana karşı biraz daha dikkatli davranmayı tercih ediyor. 2 çeşit modeli bulunmaktadır. Kuru ve ıslak kavramalı modellerdir bunlar. Eski sistem ıslak kavramalı olan sistemdir ve daha fazla sorun çıkarırken Volkswagen kuru kavramalı sisteme geçerek arıza verme olasılığını minimuma indirmek için geliştirmeler yapmıştır. Fakat kuru kavrama da da ses ve ısınma problemleri vardır. Kuru kavramanın diğerine göre tek artısı ise yakıt ekonomisi olmuştur.

Kullanıcı Yorumları : Konforlu olduğu az yaktırdığı fakat sorunlu olduğu bildirilmektedir. Kimi kullanıcılara göre ise kullanmasını bildiğiniz zaman ömürlük olduğu söylenir. DSG’nin açılımını bazı kullanıcılar Durdur Soğut Git olarak söylemektedir. Yoğun trafikte kesinlikle boşa alınması gerekmektedir.

DSG şanzımana 10 üzerinden puanımız 7’dir.

Volkswagen DSG Otomatik Şanzıman

Powershift

Ford – Volvo

Ford ve Volvo tarafından kullanılan çift kavramalı şanzımandır. DSG ile aynı mantık çalışmaktadır fakat markalar kendilerine göre değişiklikler yaparak şanzımanları modifiye ederler. Örneğin DSG 7 ileri iken Powershift 6 ileri vites oranlarına sahip olabiliyor. DSG’ye göre daha az arıza vermektedir. Çift kavramalı otomatik viteslerde DSG’den sonra en çok adı duyulan şanzımandır.

Kullanıcı Yorumları : Teknik verilerden 1.5 litre fazla yakması beklenirken bu oranın daha üstünde olduğu bildirilmektedir. DSG’ye göre daha az şikayet almasının sebebi tamamen DSG’li araç sayısının daha fazla olduğu söylenmektedir.

Powershift şanzımana 10 üzerinden puanımız 8’dir.

Ford Powershift Otomatik Şanzıman

S-Tronic

Audi markasının kullandığı otomatik vitestir. Tam olarak DSG’nin birebir aynısı diyebiliriz. DSG yanlamasına yerleştirilirken S-Tronic uzunlamasına yerleştirilir. Bu sebeple şanzımana daha az yük biner. Çok küçük değişikliklerle ismi S-Tronic olarak piyasaya sürülmüştür. Fakat üzerinde yapılan değişiklikler ve iyileştirmeler sayesinde mi dir bilinmez audi’de bu şanzıman volkswagen de verdiği kadar arıza vermemekte. Özellikle 2013 model’den sonra ki audi marka araçlarda kullanılan S-Tronic şanzımanlar da bu sorunlar daha aza indirilmiş durumda. Öncesinde ise durum dsg’den çok da farklı değildi. Audi marka araçların vites topuzlarında S-Tronic ibaresini görebilirsiniz.

Kullanıcı Yorumları : Kimi kullanıcıya göre DSG’lerden farklılık gösterdiği söylenirken kimi kullanıcılara göre aynı olduğu söylenmektedir. DSG’ye göre daha az sorun çıkardığı söylenir.

Stronic şanzımana 10 üzerinden puanımız 8’dir.

Audi S-Tronic Otomatik Şanzıman

EDC

Renault tarafından tasarlanmış çift kavramalı otomatik şanzımandır. Buda diğerleri gibi sorun çıkarmasın diye titizlikle kullanılması gereken otomatik şanzımanlardandır. Vites geçişlerindeki başarısı ve yakıt tüketimi ile göz önünde olan EDC rakipleri arasında yerini almayı başarmış durumda. Her ne kadar arıza verme olasılığı yüksek olsa da DSG kadar arıza vermemektedir. Renault bakım maliyetlerini de daha uygun tutarak EDC şanzımanın gönlümüzde taht kurmasını sağlamıştır.

Kullanıcı Yorumları : 1.5 DCI motorla sağladığı uyumun harika olduğu söylenir. Çift kavramalı şanzıman olarak DSG’ye göre hem daha ucuz hemde daha sorunsuz olduğu söylenir. Fakat DSG kullananlar EDC’ye geçiş yaptığında vites geçişlerinin daha yavaş olduğu söylenir.

EDC şanzımana 10 üzerinden puanımız 8’dir.

Renault EDC Otomatik Şanzıman

Easytronic

Easytronic şanzıman opel markasının kullandığı otomatik vitestir. Kullanıcılarının en büyük şikayeti rampalarda geri kaymasıdır. Diğer otomatik vitesler gibi P (park) konumu olmayan vites “A” konumu ile aracı ileri “R” konumu ile aracı geri yönde hareket ettirmektedir. Birde “N” konumu bildiğiniz gibi aracı boş konuma almaktadır. Bu şanzıman sorun verme olasılığı yüksek bir şanzımandır ve yakıt tasarufu konusunda da çok iyi olmamakla beraber nazik ve bakım isteyen bir şanzımandır.

Kullanıcı Yorumları: Kullanmasının zevkli olduğu fakat rampalarda kalkarken sıkıntı çıkardığı söylenir. Vites geçişleri hiç verimli olmadığı da söylenir.

Easytronic şanzımana 10 üzerinden puanımız 5’dir.

Opel Easytronic Otomatik Şanzıman

Multidrive S

Multidrive S şanzıman totoya marka araçlarda gördüğümüz CVT şanzımandır. Daha önce açıklamasını yaptığımız gibi şanzıman da dişliler yoktur ve bu sebeple vites geçişleri de yoktur. Aracın 1.vites de son hızına ulaştığını düşünebilirsiniz. Konfor anlamında diğer hiç bir şanzıman CVT’ler kadar konforlu olamaz. Fakat performansı az da olsa törpüler ve bu sebeple yakıt tüketimi de artar. Çok yüksek değerlerde olmasa bile yakıt tüketimi ve performansı etkilemesi durumu bu şanzımanı en iyi şanzıman olmaktan alıkoyuyor. 

Kullanıcı yorumları : Vites geçişlerinin manuel olarak da değiştirilebilmesi CVT şanzımanlarda ön plana çıkmasına sebep olduğu söylenir. Konforlu olduğu fakat performans isteyenler için verimli olmadığı söylenir.

Multidrive S şanzımana 10 üzerinden puanımız 7’dir.

Toyota Multidrive S Otomatik Şanzıman

En iyi otomatik şanzıman?

Sonuç : Tüm kriterler göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en iyi şanzımanının BMW marka araçlarda kullanılan ZF tarafından yapılan otomatik şanzıman olduğunu görüyoruz.

6 YORUMLAR

  1. Öncelikle bilgiler çok açıklayıcı ve tatmin edici.kaç aydır araştırıyorum otomatik araç almak için.vermiş olduğunuz bilgilerden sonra kesinlikte kararımı verdim.CVT.:😀

    • CVT şanzımanın sesi dinlenmez. Özellikle Honda ile kesinlikle uyumlu değil. Gaza bastığında şanzıman toparlamıyor araç devir yükseliyor ve gitmiyor. Kesinlikle önermem.

  2. Bu Opel için yazılan şanzıman eski araçlarda kullanılan şanzıman. Astra H ve Bazı Corsalarda kullanıldı. Şuanda Opel ve Ford un kullandığı şanzıman aynı. Tam Otomatik Tork Konvartörlü Şanzıman. Bu şanzıman ömürlük ve geçişleri hissettirmez. ZF şanzımanla çalışma prensipleri aynı. İnsanları yanlış bilgilendirmeyin. Bilmediğiniz konular hakkında paylaşım yapmayın. Bilginize

  3. Bilgilendirmelerin bazıları yanlış,
    Mesela Opel için easytronic şanzıman kullandığını yazmış admin.
    Bu Bilgi yanlış.
    Tam otomatik tork konvertörlü olmalı

    • Değerli okurumuz. Yaptığınız bilgilendirme için teşekkürler. Opel markası kendi otomatik şanzımanına verdiği isim Easytronic olarak geçmektedir. Tam otomatik tork konvertörlü bir şanzımandır. Yazımızı tam olarak okuduysanız biz opelin sadece o şanzımanı kullandığını belirtmiyoruz. Bizim amacımız Easytronic’i tanıtmaktır.

Comments are closed.