Regülatör Nedir? Nasıl çalışır? Nerelerde kullanılır? Regülatör çeşitleri nelerdir? Bu makalemizde bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Regülatör Nedir?

Regülatör

Regülatör kelimesi Türkçe anlamı düzenlemek, düzene koymak olan regüle etmekten gelir. Yani regülatöre düzenleyici diyebiliriz. Regülatörler elektrikte voltaj, frekans, güç, basınç, gerilim, hız ve akım gibi birçok değere etki edebilir. Yani bu değerleri düzenlemekle görevlidir.

Yüksek ve düşük voltaj değeri olan yerlerde makinelerin ve cihazların bozulmaması için regülatörler kullanılır. Daha düzenli ve kararlı elektrik kullanılmasını sağlar ve cihazları korur. Yani sürekli 220 – 200 volt arası değişken değerlerde elektrik alıyorsanız bunu Regülatör sayesinde bunu sabit 220 volt yapabilirsiniz. Anlık büyük değişimlerde ise Regülatör çıkış voltajını keser. Yıldırım düşmesi tehlikesi olan yerlerde telefon, bilgisayar, fax, fotokopi ve benzeri makinaları korumak için de kullanılır.

Regülatörlerin doğru akım (DC) ve tek faz, üç faz alternatif akım (AC) versiyonları vardır. Kullanım amaçlarına göre çeşitleri bulunmaktadır.

Regülatör Nasıl Çalışır?

İçerisinde bulunan servo motor yardımıyla yüksek gelen voltajı düşürerek düşük gelen voltajıda yükselterek çıkışlarından kullanıma sunar. Yani sürekli 220 – 200 volt arası değişken değerlerde elektrik alıyorsanız Regülatör sayesinde bunu sabit 220 volt yapabilirsiniz.

Regülatör Çeşitleri

Servo Regülatör

Tek fazlı ve üç fazlı olarak imal edilebilen ilk otomatik regülatör sistemi servo Regülatör’dür. Voltaj düşürme ve yükseltme işini varyak sayesinde gerçekleştirmektedir. 150 volta düşen gerilimi saniye de 85 volt yükselterek 220 ye ve aynı zaman da 250 volta kadar yükselen gerilimi de aynı hızda geriye çekerek 220 ye düşürebilmektedir.

Mikroişlemcili Regülatör

Dijital servo motorlu Regülatör de denilebilir. Servo regülatörlerden farkı üzerindeki mikroişlemci ile saniye de 85 volt olan hareket hızını çok daha yüksek hızlara taşıyabilmesidir. Aralarındaki tek fark budur. Çalışma sistemi neredeyse aynıdır.

Statik Regülatör

Statik regülatörler daha çok elektronik te kullanılması için tasarlanmıştır. Diğerlerinde voltaj yükseltme ve düşürme işini varyak sağlarken burada tristörler sayesinde bu işlem gerçekleşmektedir. Tristörler yarı iletken ve kontrol edilebilir devre elemanlarıdır. Günümüzde geldiğimiz nokta ise saniye de 25 000 kez açılıp kapanabilen tristörlerdir.